Hammaskiven muodostuminen ja poisto

Päivittäin hampaiden pinnoille muodostuu plakkikerros suun bakteerien aineenvaihduntatuotteista. Plakki tulee poistaa harjaamalla hampaat kahdesti päivässä ja puhdistamalla hammasvälit. Hampaiden tehokas puhdistus ehkäisee hampaiden reikiintymistä ja hammaskiven muodostumista. Mikäli hampaiden pinnoilta ei saada plakkia kokonaan pois, alkaa se vähitellen syljen vaikutuksesta saostua ja kovettua hammaskiveksi.

Tulehdus aiheuttaa ongelmia

Hampaan pinnalle ja ikenien alle kasvava bakteerikerros, eli plakki, ja mahdollinen hammaskivi tulehduttavat ikenet. Tulehtuneet ikenet vuotavat verta ja suussa esiintyy pahaa hajua. Jos tulehdustila jatkuu pitkään, hampaan kiinnitys alkaa vähitellen vaurioitua hammaskiven vaikutuksesta.

Bakteerit elävät paitsi hampaan pinnalla myös ikenien alla. Kalkkeutunut bakteerikerros ikenien alla voi olla suun hyvinvoinnin kannalta vielä haitallisempi kuin hampaiden pinnan bakteeristo. Kun hammaskiveä on alkanut muodostua, hampaiden puhdistaminen kotikonstein ei ole mahdollista.

Hammaskiveä voi muodostua myös hammasimplanttien, siltojen sekä kruunujen pinnoille, joiden puhdistamiseen vaaditaan erityisiä välineitä. Samalla tavalla hammaskiveä voi muodostua myös irroitettaviin hammasproteeseihin.

Hammaskiven ennaltaehkäisy

Ientulehdusta ja hammaskiven muodostumista voidaan ehkäistä, kun hampaiden kaikki pinnat pidetään puhtaina ja sileinä. Hammaskiven muodostumisnopeudessa on eroja, johon vaikuttaa myös syljen koostumus.

Toisille hammaskiveä muodostuu jo muutamassa viikossa, kun taas toisille sitä kertyy hyvin niukasti. Syljen koostumukseen ei itse pysty vaikuttamaan, joten hampaiden tarkka ja hyvä puhdistus ovat avain asemassa hammaskiven ehkäisyssä.

Hammaskivi muodostuu tyypillisesti aluksi alaetuhampaiden taakse sekä yläposkihampaiden poskenpuoleisille pinnoille. Näiden alueiden puhdistamisessa kannattaa olla tarkka.

Hammaskiven muodostumista voi ehkäistä parhaiten harjaamalla hampaat kaksi kertaa päivässä joko sähköhammasharjalla tai käsiharjalla sekä puhdistamalla hammasvälit. Hampaiden puhdistuksen lisäksi ksylitolin käyttö vähentää hammaskiven muodostumista. Kotihoidon tuotteiden ohjauksessa suuhygienistit auttavat eteenpäin.

Hampaiden puhdistus vastaanototolla

Säännöllisten tarkastusten lisäksi hampaiden säännöllinen puhdistus on erittäin tärkeää, jotta iensairaudet saadaan ehkäistyä. Hampaiden puhdistuksen eli hammaskiven, värjäytymien ja pinttymien puhdistuksen tekevät sekä hammaslääkärit että suuhygienistit.

Vaativimmissa tilanteissa suu tarvitsee muutakin hoitoa kuin hammaskiven poistoa, jonka vuoksi hammaslääkäri arvio tilanteen ja suunnittelee hoidon. Mikäli suussa on syventyneitä ientaskuja, voidaan tarvita lisäksi parodontologian erikoishammaslääkärin tekemään arviota ja suunnitelmaa hoidosta.

Hammaskiven poisto tehdään tyypillisesti ultraäänilaitteella sekä käsi-instrumenteilla, jonka jälkeen hammasvälit käydään läpi ja tehdään pintojen kiillotus pastapuhdistuksella tai jauhe- eli soodapuhdistuksella.

Ikenet voidaan tarvittaessa puuduttaa perinteisellä puudutuksella tai kevyemmin pintapuudutusgeelillä. Jos hammaskiven poisto jännittää, kannattaa pintapuudutteen käytöstä keskustella hoitohenkilön kanssa oman olon helpottamiseksi.

Puhdistuksen tavoitteena on luoda suuhun tilanne, jota on helppo ylläpitää ja pitää puhtaana oikeanlaisilla välineillä ja tekniikoilla.

Ultraäänilaite
Ultraäänilaite on yksi yleisimmistä hammaskiven poistoinstrumenteista. Kynämäisen laitteen päähän asetettava kärki tekee pientä värähtelyä, joka irroittaa hammaskiveä.

Puhdistuksen aikana suussa voi tuntea pientä värinää sekä jäähdyttämiseen tarvittavan veden virtausta. Ultraääni on pidetty hammaskivenpoistotapa, sillä se on nopeampi, usein kivuttomampi ja hellävaraisempi. Joillain henkilöillä ultraäänilaitteen käyttö voi aiheuttaa vihlontaa.

Ultraäänilaitteen kärjellä silitellään hampaiden pinnat läpi järjestelmällisesti. Ultraäänilaite poistaa samalla hammaskiveä sekä värjäytymiä hampaan näkyvältä osalta sekä ikenen alta, mutta käytössä on myös kärkiä joilla voi puhdistaa hammasimplantteja sekä syvempiä ientaskuja. Vesi lähtee imulaitteistoa pitkin pois suusta.

Käsi-instrumentit

Ultraäänilaitteen lisäksi tarvitaan usein hienompaa mekaanista puhdistusta käsi-instrumentein, jotka ovatkin useammalle tuttuja. Näiden avulla hammaskivi poistetaan rapsuttamalla hampaiden pintoja. Käsi-instrumentteja on monen muotoisia ja ne valitaan aina puhdistettavan kohdan perusteella. Implanteille on olemassa omat käsi-instrumentit.

Käsi-instrumenteilla puhdistetaan hampaan pintaa, kunnes se on sileä ja puhdas hammaskivestä. Syvemmissä taskuissa puhdistus tapahtuu niin syvältä, kuin hammaskiveä löytyy. Usein suora näköyhteys taskuun on mahdotonta muodostaa, jonka vuoksi vaikeammat tilanteet voivat tarvita kirurgiaa. Tästä vastaa aina hammaslääkäri tai parodontologian erikoishammaslääkäri.

Pastapuhdistis sekä jauhe- eli soodapuhdistus

Hammaskiven poiston jälkeen hampaiden pinnat kiillotetaan. Tämä tehdään tyypillisesti pastapuhdistuksella, joka kiillottaa ja silottaa hampaiden pinnat. Käytettävä pasta on hammastahnan tapaista, mutta kiinteämpää ja sisältää hienoisia rakeita puhdistuksen tehostamiseksi.

Jauhe- eli soodapuhdistuksessa hampaiden pinnalle tuodaan paineilman, veden sekä soodajauheen seosta, joka puhaltaa hampaiden pinnat puhtaiksi. Toimenpiteen aikana soodajauhe pöllyää osittain huoneilmaan, jonka vuoksi sitä ei suositella astmaatikoille.

Soodapuhdistus tuntuu pienenä nipistelynä ikenissä ja maistuu suolaiselta. Soodapuhdistusta kutsutaan leikkisästi luonnonvalkaisuksi, sillä sen vaikutuksesta hampaiden pintojen sameus ja värjäytymät lähtevät helposti pois ja pinta kirkastuu.

Asiantuntijat

© Uudenmaan Hammas 2023